Amb la garantia de la
Llei de signatura electrònica de la UE
efirma GO compleix completament aquesta legislació
Les signatures electròniques són legalment vàlides a la UE, tal com es defineix
al Reglament d'identificació electrònica, autenticació
i serveis de confiança (eIDES).
Legislació vigent de la signatura electrònica
Què és el Reglament eIDAS?
A la Unió Europea, les firmes electròniques reben reconeixement legal mitjançant el Reglament (UE) núm. 910/2014, més comunament conegut com el Reglament eIDAS.
El Reglament eIDAS va entrar en vigor l'1 de juliol del 2016. És obligatori per a tots els estats membres de la UE i té prioritat sobre qualsevol llei nacional existent.
CARACTERÍSTIQUES LEGALS DE LA SIGNATURA ELECTRÒNICA
La signatura electrònica és aquella que està constituïda per un conjunt de dades electròniques associades a un document online, l'objectiu del qual, igual que la signatura manuscrita, és identificar el signant de forma inequívoca i posar de manifest la intenció del signant d'acceptar el contingut del document signat. Aquests documents són plenament vàlids a nivell legal i són considerats prova documental en un judici.
Una signatura electrònica avançada és una signatura electrònica bàsica que compleix els requisits següents:
- Estar vinculada de manera única al signant
- Permetre identificar el signant.
- Haver estat creada utilitzant dades de creació de la signatura electrònica que el signant pot, amb un alt nivell de confiança, utilitzar sota el seu control exclusiu.
- Estar vinculada a les dades signades de manera que qualsevol canvi posterior en les dades sigui detectable.
El reglament defineix una signatura electrònica simple com a dades en format electrònic que s'adjunta o s'associa lògicament amb altres dades en format electrònic i que un signant utilitza per signar. És a dir, és una forma electrònica d'una signatura que un signant aplica a un document com a evidència de la intenció de signar.
Una signatura electrònica qualificada és una signatura electrònica avançada que ha estat creada per un dispositiu de creació de signatura electrònica qualificat i es basa en un certificat qualificat per a signatures electròniques. Un certificat qualificat és un certificat emès per un proveïdor de serveis de confiança (TSP) que es troba a la llista de confiança de la UE (ETL). Cada estat membre de la UE pot afegir TSP a l'ETL en certificar que compleixen amb les estrictes regulacions descrites al Reglament eIDAS
Les firmes electròniques són legalment vàlides?
El Reglament eIDAS estableix: "No es denegarà a una signatura electrònica l'efecte legal i l'admissibilitat com a prova en els procediments legals únicament pel fet que es tracta d'un formulari electrònic".
El codi CSV que incorpora cada document juntament amb el certificat de signatura assegura la traçabilitat i inalterabilitat del document. Amb el segellat de temps i les dades biomètriques es garanteix la seva unicitat i impossibilitat de modificació.
El certificat de signatura és una auditoria del procés de signatura que és accessible als signants durant un període d'almenys 5 anys, garantint la validesa legal de la signatura i recollint totes les dades per a una prova pericial.
Garantia d'integritat, mitjançant certificat privat
de la FNMT, segellat de temps per prestador de
serveis electrònics de confiança qualificat
(ACCV) i encriptació de les dades biomètriques.
El sistema d'efirmaGo garanteix la integritat dels documents signats mitjançant una signatura electrònica amb un certificat privat (generat per la FNMT) i segellat (segell de temps) per un prestador de serveis electrònics de confiança qualificat (Agència de Tecnologia i Certificació Electrònica-ACCV ). S'identifica de forma única el signant demanant les dades biomètriques de la seva signatura manuscrita (velocitat de traç, posició i temps) i altres variables pròpies del context en què aquesta es va realitzar… Al costat de les dades biomètriques s'adjunta un HASH (resum) del document i es procedeix a l'encriptació de manera que es garanteixi que no han estat objecte de manipulació o extracció d'un altre document.
La Llei 6/2020, de 11 de novembre, reguladora dels serveis electrònics de confiança (LSEC) i que té com a part fonamental la regulació de certs aspectes sobre la signatura electrònica, com la figura del tercer de confiança o els serveis qualificats. Tots els sistemes d'identificació, signatura i segell electrònic previstos a la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, ia la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic, tindran plens efectes jurídics.
El procés de signatura electrònica de efirma GO
ha estat dissenyat i desenvolupat complint
amb el Reglament eIDAS de la UE i la
Llei 6/2020 (LSEC)
Els documents estan signats criptogràficament i els signants s'identifiquen per diferents mitjans, respectant les característiques definitòries d'una signatura electrònica legal: garantir la integritat del document i la identitat del signant.
